Roland Vandermeersch, ICT-beheerder bij de Belgische Federatie van Voedselbanken
Roland Vandermeersch werkt al meer dan 5 jaar als vrijwillig ICT-beheerder bij de Federatie. Vanuit Brussel verleent hij ook steun aan de 9 regionale Voedselbanken en hun lokale aangesloten verenigingen. We zochten hem op voor een gesprek over zijn vrijwilligerswerk, en wat de Voedselbanken voor hem betekent.
Hoewel Roland human resources studeerde in de richting handelsingenieur, rolde hij toch volledig in een carrière als IT-expert. “Ik startte bij IBM als leek, maar kon daar de ene opleiding na de andere volgen. Dat was vroeger de policy bij IBM; zij trainden zelf de mensen die volgens hen potentieel hadden. Daar ben ik echt doorgegroeid tot IT-expert.”
De Voedselbanken kende hij niet echt, maar daar bracht zijn vriend Freddy Bevernage verandering in. “Toen ik met pensioen ging, vroeg Freddy me of zo’n engagement niks voor mij zou zijn. Ik was actief op zoek naar een nuttige activiteit in de sociale sector waarbij ik mijn expertise kon gebruiken, op vrijwillige basis en flexibel. Het leek me echt heel zinvol, dus startte ik 1 dag per week. Dat is ondertussen zowat een halftijds engagement geworden , en dat is ok. Ik werk wanneer ik kan, en vaak van thuis uit of vanop andere locaties. Ik vind het een heel fijn engagement, en blijf mezelf ook graag opleiden. Want ook al ben ik 72, ik blijf graag op de hoogte van alle nieuwe technologieën.
Gestroomlijnde opvolging van de voedselketen
Hoe ziet een doorsnee dag bij de Federatie eruit voor Roland? “Ik doe werkelijk van alles, van kleine tot grote vragen. Computers die stilvallen opnieuw activeren, mensen op weg helpen die hun mails vanop hun telefoon willen lezen en beantwoorden, maar ook een volledig nieuw programma leiden dat we ontwerpen voor op het web.
Een groot project waar we al enkele jaren aan werken is ‘Food IT’, een programma om de gedoneerde en verdeelde producten beter op te volgen. Dat is nodig en wordt gevraagd vanuit Europa – FEAD (Europees Fonds voor Hulp aan de meest Behoeftigen). We willen namelijk garant staan voor een eerlijke en gelijkmatige verdeling van alle producten en een grondige controle en traceerbaarheid van de voedselketen: waar komen de producten vandaan, waar werden ze gestockeerd en hoelang, naar waar worden de producten getransporteerd en in welke Voedselbanken worden ze uitgedeeld ? Dat is een zware taak, want het gaat over tonnen voeding. We zijn momenteel bezig met de migratie en ontwikkeling van dat programma - rekening houdend met de evolutie van de beschikbare technologie. Zodra we dit op het web lanceren, is het beschikbaar voor het stockbeheer van de Regionale Voedselbanken en de 676 lokale aangesloten verenigingen.
Geen einddatum
Roland voorziet de Voedselbanken niet enkel van technische kennis. Hij heeft ook veel inzicht in de gebruiksvriendelijkheid van technologie en de obstakels waar mensen tegenaan lopen. “Ik ben een goede ‘tester’, vanuit mijn lange ervaring in de sector en het feit dat ik zelf al veel opleidingen informatica heb gegeven. Ik heb eigenlijk meer de mindset van de gebruiker, dan van een programmeur. Als tester maak ik bij nieuwe toepassingen alle denkbare fouten op voorhand, zodat de mensen er achteraf niet meer mee kampen. Die mogelijke fouten kan ik me heel goed indenken .
Daarnaast zoek ik ook actief naar kostenbesparende maatregelen. Ik vind dat we dat bij de Voedselbanken allemaal moeten doen. Zo bezorg ik iedereen zo veel mogelijk tweedehands-computers, die ik dan zelf formatteer en installeer.”
Of hij deze vrijwilligersjob nog lang wil doen? “Ik heb geen einddatum”, lacht hij. “Zolang ik het kan en graag doe, ga ik ervoor. De samenwerking is ook heel positief, we zijn allemaal vrijwilligers in een sociale omgeving. De competitie die je ervaart in de privésector, is weg. De mentaliteit is gemoedelijk en idealistisch, de mensen zijn hier niet voor verloning of promotie, of om zelf in de spotlight te staan. Elke uurtje dat wij als vrijwilligers investeren, is geld gewonnen voor de mensen in nood.”
Word jij ook vrijwilliger bij de Belgische Voedselbanken? Ontdek wat je kan doen!
terug naar overzicht
Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!
Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken
Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!
Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt
De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee?
Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?
Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.
Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.
Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.
START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK
Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.