Regionale Voedselbank Luik

Luik mag dan wel bekendstaan als een levendige en bruisende stad, deze Cité Ardente telt helaas ook steeds meer hulpbehoevende mensen voor wie een gezonde maaltijd niet altijd vanzelfsprekend is. De regionale afdeling van de Voedselbanken levert hier evenwel schitterend werk: ondanks de crisis en de dalende donaties van voedingswaren proberen de vele vrijwilligers elke dag opnieuw zo veel mogelijk mensen in nood gezonde voedingswaren te schenken. 

Van tijdelijke tot permanente noodoplossing

Toen de Luikse afdeling van de Voedselbanken in 1987 werd opgericht door vrijwilligers uit de lokale vereniging Saint-Vincent de Paul, ging men er nog vanuit dat het maar een tijdelijke noodoplossing zou zijn voor de vele kansarmen in de streek. Nu – bijna 40 jaar later – blijkt dat dat jammer genoeg maar een wensdroom was… De vraag naar hulp wordt elk jaar groter en ook de coronacrisis en de hoge energie- en voedselprijzen deden het aantal mensen in nood aanzienlijk stijgen. Meer nog: nog nooit deden zoveel kwetsbare mensen in de Luikse regio beroep op de voedselbedelingen van de Voedselbanken. 

Van inzameling tot verdeling

Vanuit hun magazijn aan de rand van de stad doen ze alles om de voedselinzameling en -verdeling zo vlot en efficiënt mogelijk te organiseren. 

Het overgrote deel van de voedingswaren wordt tweemaal per week aangeleverd vanuit het hoofdmagazijn van de Voedselbanken in Brussel. Daarnaast halen ze zelf nog met hun eigen vrachtwagen voedseloverschotten op in de supermarkten en voedingsbedrijven in de Luikse regio. 

De opslag en verdeling vindt plaats in een grote praktische hal met een bijbehorende koel- en vriescel. Zo kunnen alle voedingswaren in de meest optimale omstandigheden bewaard worden. Al naargelang de specifieke noden worden de voedingswaren vervolgens herverdeeld aan de vele aangesloten, lokale verenigingen zoals bv. erkende sociale centra, sociale restaurants en opvanghuizen voor kwetsbare mensen en daklozen. 

Teamwork makes the dream work!

Om alles in goede banen te leiden, kan de BAL gelukkig beroep doen op heel wat gemotiveerde vrijwilligers. In totaal werken er momenteel zo’n 50 vrijwilligers die minstens een halve dag per week werken, sommigen zelfs elke dag van de week. De vele helpende handen maken het werk lichter en iedereen doet wat hij of zij kan. Zelfs een halve dag per week kan écht al het verschil maken!

Bruno Nève, voorzitter BAL: “Samen met ons team zetten we alles op alles om zo veel mogelijk mensen in nood te kunnen helpen. We zijn ons bewust dat de Voedselbanken geen definitieve oplossing kunnen bieden tegen honger, maar we weten wel dat we dankzij onze vele donateurs, vrijwilligers en sympathisanten ervoor kunnen zorgen dat zo weinig mogelijk mensen onnodig honger lijden. Dat motiveert ons alleen maar meer om elke dag te vechten tegen honger en onnodig voedselverlies!”

Heb je minstens een halve dag tijd om je voor dit hartverwarmende project te engageren? Schrijf je nu in als vrijwilliger en wie weet maak jij binnenkort deel uit van dit sympathieke en fantastische team: https://www.foodbanks.be/nl/help-mee/word-vrijwilliger

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.