Ontmoeting met onze ambassadeur Julien Lapraille

Tijdens een bezoek aan de Voedselbank van Charleroi en het Centrum en aan de lokale vereniging Comme chez Nous ontmoetten we onze ambassadeur Julien Lapraille . Hij vertelt ons over zijn passie voor koken en zijn gevoeligheid voor voedselonzekerheid.

julien-lapraille-picture2.jpg

Julien, allereerst bedankt voor je tijd. Hoe lang ben je al ambassadeur voor de Belgische Voedselbanken?

Het is al 5 jaar geleden. In het begin heb ik me voor een jaar vastgelegd. Ik nam deel aan een paar projecten, zonder meer. En met de tijd vonden de Voedselbanken en ik onze kruissnelheid, ondanks de moeilijkere periode van de Covid-19 pandemie.

Wat motiveert je om je in te zetten voor de Voedselbanken?

Door mijn werk heb ik een natuurlijke gevoeligheid voor alles wat met voedsel en de strijd tegen verspilling te maken heeft. Het gaat erom te kunnen eten, een essentiële behoefte waarin steeds meer mensen met moeite kunnen voorzien. Het is fundamenteel.

En ik vind het ook het normaal om mijn kleine bekendheid in dienst te stellen van hen die strijden tegen armoede en voedselnood.

Is armoede iets wat je ontroert?

Natuurlijk ontroert het me! Ik vind het schokkend dat we in 2022 zoveel armoede hebben bereikt. En als je denkt dat het in 2023 nog erger kan worden... In een rijk land als België en met de technologische middelen die we hebben, is dat onbegrijpelijk. Als dit zo doorgaat, waar staan we dan in 2050? Wat blijft er over van onze menselijkheid?

Ik weet heel goed dat armoede iedereen kan overkomen, ook mij. Wanneer de moeilijkheden zich opstapelen, loopt de verarming snel uit de hand. Ik heb een dochter van 7 maanden en ze is een echte vreugde. Maar ik zie mezelf voorlopig geen tweede kind nemen. Ten eerste omdat ik een heel druk leven heb, maar ook omdat ik niet zeker weet of ik twee kinderen een veilige toekomst kan bieden.

Is kwaliteitskoken per se duur?

Een kwaliteitskeuken is een keuken vanuit het hart, genereus en aangenaam. Dat klinkt misschien wat naïef, maar het is waar. U kunt eenvoudige en betaalbare gerechten koken en ze lekker maken. Het belangrijkste is om het verlangen en de smaak van het delen te cultiveren.

Is verpaupering merkbaar in je activiteiten?

Ik heb een plaatselijke kruidenierswinkel, Le marché de Julien, in Marbehan. Sinds de Covid-19 crisis komen de klanten minder vaak en kopen ze minder.

Als ik evenementen organiseer, heb ik minder exposerende producenten en komen er minder mensen. Alles is gekrompen. We beleven een indrukwekkend verlies aan levenskwaliteit.

Zonder mijn bescheiden bekendheid had ik waarschijnlijk mijn winkel moeten sluiten. Ik vraag me zelfs af of ik nog een dag zal sluiten om energie te besparen of om met minder mensen te werken.

Houdt mediapersoonlijkheid een verantwoordelijkheid in?

Het is vast en zeker een verantwoordelijkheid en ik zou het niet iedereen toewensen, want het is erg zwaar om te dragen. Je moet sterk in je schoenen staan, want wat je ook doet, je zult vaak te maken krijgen met felle kritiek, vooral op sociale netwerken. Ik heb geleerd met deze druk om te gaan, maar ik heb gemerkt dat de opsluiting sommige mensen gemener heeft gemaakt in hun commentaar.

Om een voorbeeld te geven, ik was 5 jaar geleden het slachtoffer van een aanval. Ik was geschokt dat ik geen berichten van medeleven of steun ontving, maar berichten van haat.

Dus, als ik het opnieuw moest doen, zou ik minder werken om mijn bekendheid te behouden. Dat staat vast.

Tot slot, wat zijn je projecten op korte en middellange termijn?

Op zeer korte termijn ga ik begin december in Bastogne mijn restaurant Tchår openen. Dit project voer ik uit met mijn partner Thomas Meunier, die geen introductie nodig heeft. De opening van Tchår, wat in het Ardens patois "vlees" of "strijdwagen" kan betekenen, is echt een droom die uitkomt.

Op langere termijn wil ik een rustig leven in de zon leiden en samen met mijn vrouw een klein, gezellig restaurant runnen. Dat zou geluk zijn.

Hartelijk dank, Julien, voor de tijd die je aan ons hebt besteed en voor alle positieve energie die je bij de Voedselbanken inboezemt!

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.